İzmir mutfağı denince akla zeytinyağı ve zeytinyağlı yemekler gelir.Özellikle çeşitli otlardan yapılan salata ve yemekler,balık sık yenir.İzmir'de neredeyse 2500 yıldır zeytinyağı kullanılıyor. Bunun en önemli kanıtı, Urla'daki Klazomenai İyon antik kentinde bulunan ve dünyadaki zeytinyağı fabrikalarının en eski örneği olan 'Zeytinyağı İşliği'dir.
İzmir mutfağında Boşnaklar, Arnavutlar, Levanten ve Yahudilerin de önemli bir etkisi olmuş.Yine de İzmir'in neyi en çok meşhurdur derseniz musevilerden bize geldiği söylenen boyozdur derim.Boyoz hamuru yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendiriliyor.Tabak genişliğinde elle açılıp tekrar dinlendirilen hamur, elle sallanıp tekrar açılıyor ve rulo yapılıp 1-2 saat dinlendiriliyor. Hamur kopma kıvamına geldiğinde tavalara sıralanıyor. Hamurun özelliği şöyle: Un, çiçek yağı ve tahin karışımı.Bir de kumru denilen sandvici çok ünlü.Diğer en çok bilinenler:İzmir köftesi,sütlü balık,keşkek,zerde,sura,tarhana çorbası,ekmek dolması,deniz börülcesi salatası,turp otu salatası,çalkama,enginar dolması,mücver,gevrek(simit)...
31 Mart 2010 Çarşamba
Pilaska
Pilaska(pırasalı mısır ekmeği) Demirköy'de çok yapılan Trakya'ya özgü bir tarif.Pırasa yemeğinden sıkılanlar için değişiklik olabilir.Ben de komşumdan yeni öğrendim ve paylaşmak istedim.
yarım kilo pırasa
1,5 tatlı kaşığı deniz tuzu
1 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı yoğurt
4 su bardağı iri çekilmiş mısır unu
1 çay kaşığı karbonat
Önce pırasaları ayıklayıp robottan geçiriyoruz,sonra tuzla pırasaları ovuyoruz.Biraz suyu çıkıyor,suyu atmadan geri kalan tüm malzemelerle karıştırıyoruz.Bulamaç haline gelince yağlanmış tepsiye döküp önceden ısıtılmış fırında 1 saate yakın pişiriyoruz.Afiyet olsun:)
yarım kilo pırasa
1,5 tatlı kaşığı deniz tuzu
1 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı yoğurt
4 su bardağı iri çekilmiş mısır unu
1 çay kaşığı karbonat
Önce pırasaları ayıklayıp robottan geçiriyoruz,sonra tuzla pırasaları ovuyoruz.Biraz suyu çıkıyor,suyu atmadan geri kalan tüm malzemelerle karıştırıyoruz.Bulamaç haline gelince yağlanmış tepsiye döküp önceden ısıtılmış fırında 1 saate yakın pişiriyoruz.Afiyet olsun:)
27 Mart 2010 Cumartesi
Hobi olarak yaptıklarım
Selam.Amatörce yaptığım elemeği işlerimi görmek isterseniz www.10marifet.org sitesinde arama kutusuna 'ssselen' yazarak bana ulaşabilirsiniz.Ya da http://www.10marifet.org/ara/ssselen buradan görebilirsiniz.Siz de buna benzer şeyler paylaşmak isterseniz bu siteye üye olmanızı tavsiye ederim.Bu site bana çok ilginç fikirler verdi.
Fotoğraf Peşinde

İşte hobi olarak çektiğim fotoğraflar
http://www.facebook.com/photos.php?&id=629993321&s=6&hash=3be5dd1024ad33075e62411c5299f6b8#!/album.php?aid=81028&id=629993321&op=6
http://www.facebook.com/photos.php?&id=629993321&s=6&hash=3be5dd1024ad33075e62411c5299f6b8#!/album.php?aid=88171&id=629993321&op=6
http://www.facebook.com/photos.php?id=629993321#!/album.php?aid=76748&id=629993321
26 Mart 2010 Cuma
Çilek Ektik
27 mart 20010.Bugün pazardan aldığımız çilekleri ektim.Yerleri zaten önceden çapalanmıştı.Biraz aralıklı ve özenle dikmek ve hemen hemen her gün sulamak gerekiyor.Ama çilek soğuk havaya pek dayanamazmış.Demirköy'de de geceleri hala soğuk olduğundan çileklerin üzerini naylonla sera gibi örttük.10-15 gün akşamdan sabaha örteceğiz.Daha neler öğreneceğiz bakalım...:)Bu arada yakında bahçemizin fotoğraflarını da koyacağız.
21 Mart 2010 Pazar
Bahçemizde ilk gün
Bugün yeni taşındığımız bahçeli evimizde ilk kez bahçeyle uğraştık.Önce soğan ekeceğimiz toprağı havalandırmak için kürek ve çapayla kazdık.Gerçekten zormuş,alışık olmadığımızdan bacaklarımız ,kollarımız ağrıdı.Yarın arpacık soğanlarını ekiyoruz.Bakalım ne zaman yeşerecekler...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
Popüler Yayınlar
-
Kursta yaptığım bir çalışma.Şablonu ahsaba yapıştırıp elde kıltestereyle kestim ve zımparalayıp birleştirdim.Siyaha boyayıp süsledim.Atın d...
-
Kavak Kontrplaktan elde kıltestereyle çerçeve kestim.Çerçeve için stand da yaptım.Hem standda hem duvarda kullanılabilir.Çok sevdiğim bir ya...
-
Hilal hocamın tasarladığı, beraber yaptığımız dualı mutfak panom.Panoyu ve üzerindeki parçaları kıltestereyle kestim.Mumla eskitme ve yağlıb...
-
Bu sene güzel bir yaz geçirdim.Kışın sualtı fotograf makinesi kılıfı almıştım,kullanmak için yazı iple çektim.Urla Özbek köyünde çektiğim su...
-
Urla'da deniz malzemeleri satan dükkanda şamandra alırken bunu gördüm.İçine ıvırzıvır koyarak kullanabileceğimi düşündüm.İlk aklıma gele...
-
Mumlukların tasarımı ahsap boyama kursu hocama ait ..Parçaları kavak kontrplaktan kıltestereyle kestim ve yapıştırdım.9,10,11 cm kareler ke...
-
Mutfagım için kıltestere ile kavak kontrplaktan kesme tahtası şeklinde not panosu kestim.Kenarlarına selobant yapıştırıp kalan yerleri siyah...
-
Kıl testere ile huş kontplaktan ahsap oyma Allah lafzı yaptım.Fonunu ayakkabı boyası ile boyadım,böylece kontrplagın desenleri daha çok orta...
-
Melek temalı dekupaj kağıdının fotokopisini karbon kağıdıyla kontrplaga aktarıp kıltestereyle kestim.Üzerine dekupaj kağıdını yapıştırdım.K...
-
Selam.Yazın deniz kabuklarından bir şeyler yapardım.Ama bu yaz en çok dikiş diktim.Genelde tülbent gibi pamuklu,ince kumaşlar kullandım.En k...