İzmir mutfağı denince akla zeytinyağı ve zeytinyağlı yemekler gelir.Özellikle çeşitli otlardan yapılan salata ve yemekler,balık sık yenir.İzmir'de neredeyse 2500 yıldır zeytinyağı kullanılıyor. Bunun en önemli kanıtı, Urla'daki Klazomenai İyon antik kentinde bulunan ve dünyadaki zeytinyağı fabrikalarının en eski örneği olan 'Zeytinyağı İşliği'dir.
İzmir mutfağında Boşnaklar, Arnavutlar, Levanten ve Yahudilerin de önemli bir etkisi olmuş.Yine de İzmir'in neyi en çok meşhurdur derseniz musevilerden bize geldiği söylenen boyozdur derim.Boyoz hamuru yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendiriliyor.Tabak genişliğinde elle açılıp tekrar dinlendirilen hamur, elle sallanıp tekrar açılıyor ve rulo yapılıp 1-2 saat dinlendiriliyor. Hamur kopma kıvamına geldiğinde tavalara sıralanıyor. Hamurun özelliği şöyle: Un, çiçek yağı ve tahin karışımı.Bir de kumru denilen sandvici çok ünlü.Diğer en çok bilinenler:İzmir köftesi,sütlü balık,keşkek,zerde,sura,tarhana çorbası,ekmek dolması,deniz börülcesi salatası,turp otu salatası,çalkama,enginar dolması,mücver,gevrek(simit)...
Pin It Now!
31 Mart 2010 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Popüler Yayınlar
-
Selam.Yazın deniz kabuklarından bir şeyler yapardım.Ama bu yaz en çok dikiş diktim.Genelde tülbent gibi pamuklu,ince kumaşlar kullandım.En k...
-
Sömestri tatilinde bu cıngılı/nazarlıgı yaptım.Taşındığımız için bloguma yazı yazamadım ama boş vakit oldukça bir şeyler yapmaya çalıştım.Bu...
-
Yazın deniz temalı çalışmalar yapmayı seviyorum.Özellikle denizden topladığım taş gibi malzemeler kullanıyorum.Bu balığı güneşte bekleyip y...
-
Kursta yaptığım bu aynayı çok beğendim.O yuzden ayrıntılı olarak da paylaşıyorum.Saat yerine ayna yapmayı tercih ettim.Aynanın kenarına mdf...
-
Mavi kum boncuklardan hem sade hem de spor tarzında kolye bileklik takımı yaptım.Boncukları sağlam olması içim hem ipe hem de naylon ipe ayn...
-
Soba tutuşturmak için kullanılan çıralardan cıngıl/rüzgarlık yaptım.Çıra kullanmamın sebebi ise mis gibi çam kokusunun odaya yayılmasını sa...
-
Manisa Demirci'de Halk Eğitim Merkezi'nde kurs kayıtları devam ediyor arkadaslar.Ahşap Oyma kursuna başvuruları bu akşam bitiyor.Blo...
-
Ne zamandır kafamda olan ,yapmak istediğim bir projeyi sonunda yapabildim.Keçeden ve kumaştan yapılan bereket kuşlarının ahşap versiyonunu ...
-
Yıllar önce takı kursuna gitmiştim.Sade takılar takmayı seviyorum.Bunlar da zaman içinde yaptığım ve en çok kullandığım küpelerim. ...
-
Yaza az kaldı :) Hem plajda güneşlenirken beni güneşten koruyacak hem de serin tutacak bir bluz dikmek istedim.Pamuklu tülbent kumaşı aldım ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder